ICO Nations Cup oz. ICO Pokal narodov je v letu 2013 ustanovljeno tekmovanje nacionalnih reprezentanc, ki poteka po dvokrožnem sistemu – zmagovalci regionalnih turnirjev (Regional Cup Champions) se uvrstijo na zaključni turnir, katerega zmagovalec postane prvak pokala narodov (ICO Nations Cup Champion).

Nacionalne ekipe so sestavljene iz 2 moških igralcev in 1 ženske igralke (z možnostjo 1 moške in 1 ženske rezerve), v dvoboju dveh ekip pa je odigranih šest dvobojev – 4 posamični in 2 dvojice. Ženska igralka sodeluje v obeh tekmah dvojih ter eni posamični tekmi.

Več o ICO Nations Cup na spletni strani ICO (http://crossminton.org/nations-cup/).

 

2016

Zaključni turnir tekmovanja ICO Nations Cup 2016 je potekal v češkem Brnu, slovenska reprezentanca v postavi Samo Lipušček, Danaja Knez in Robi Titovšek, ter Lori Škerl in Matjaž Šušteršič v vlogi rezerv, pa je kot prva nosilka osvojila končno tretje mesto.

Slovenska reprezentanca s Samom Lipuščkom v vlogi prvega igralca in brez svetovne prvakinje Jasmine Keber, ki pričakuje prvega otroka, je branjenje lanskega naslova, osvojenega v Eragnyju pri Parizu, pričela s suverenima zmagama v skupinskem delu proti Hrvaški (5:1) in Latviji (6:0). V drugi skupini je favorizirana Nemčija presenetljivo izgubila proti Poljski (2:4) in tako zasedla drugo mesto v skupini.

Poljska si je za nagrado priigrala polfinale proti Hrvaški, ki ga je tudi gladko dobila (5:1), Slovenija pa je morala v polfinalni boj z izredno močno Nemčijo. Kot že večkrat doslej, so tudi v tem »finalu pred finalom« tokrat odločale malenkosti. Medtem ko je izvrstni Lipušček dobil oba posamična dvoboja proti Robinu Joopu in evropskemu podprvaku Sönkeju Kaatzu ter tudi dvoboj mešanih dvojic, sta Knezova in Titovšek izgubila vsak svoj posamični dvoboj proti Ottrembki in Kaatzu, pa tudi dvoboj mešanih dvojic. Obračun se je tako končal z rezultatom 3:3, v finale pa so srečno napredovali Nemci, ki so osvojili sicer osvojili točko manj (177:176), a en niz več (6:7) in se tako končno maščevali za finalna poraza proti Sloveniji v letih 2013 in 2015.

V finalu se je Nemčija več kot uspešno maščevala Poljski, saj Poljaki v vseh šestih dvobojih skupaj niso osvojili niti niza, kaj šele dvoboja (6:0).

 

Zaključni turnir, Brno (Češka republika)

1. mesto - Nemčija

2. mesto - Poljska

3. mesto - Slovenija (Danaja Knez, Samo Lipušček, Robi Titovšek + Lori Škerl, Matjaž Šušteršič)

3. mesto - Hrvaška

04-14591782 1175715582501647 3827532175901687472 n

 

2015

V mestecu Eragny pri Parizu je v oktobru 2015 potekal zaključni turnir tekmovanja ISBO Nations Cup 2015. Na zaključnem turnirju je nastopilo šest reprezentančnih vrst, ki so si vstopnice priigrale na spomladanskih regionalnih turnirjih, po letu 2013 pa je naslov prvaka ponovno pripadel Sloveniji. Slovenska izbrana vrsta je v Eragnyju nastopila v postavi Samo Lipušček, Robi Titovšek, Jasmina Keber in Matjaž Šušteršič v vlogi rezervnega igralca in kapetana ekipe.

V četrtfinalu je žreb Sloveniji namenil premagljivo Latvijo, s katero slovenska ekipa ni imela nobenih težav in ji ob šestih zmagah ni prepustila niti enega niza. Precej višja ovira je Slovenijo čakala v polfinalu – lanska zmagovalka ISBO Pokala narodov Švedska, ki pa je v Francijo prispela brez svetovnega prvaka Pera Hjalmarsona. Slovenija je z zmagama Kebrove in Lipuščka hitro povedla in si kljub tesnemu porazu Titovška že po prvih mešanih dvojicah zaradi boljšega razmerja v nizih priigrala napredovanje v finale. Zadnja dva dvoboja – dva poraza – tako nista več odločala o ničemer.

Tudi v finalu proti Nemčiji je Slovenija povedla z zmagama Lipuščka in Kebrove, medtem ko je Titovšek tesno izgubil proti bivšemu svetovnemu prvaku Schüsselerju. Nemških upov pa je bilo konec že po prvih mešanih dvojicah in gladki zmagi para Keber/Titovšek, ko je Slovenija povedla s 3:1 in imela hkrati boljše razmerje v nizih. Dvoboj se je nato končal z rezultatom 4:2 v korist slovenske izbrane vrste, ki je po letu 2013 še drugič visoko dvignila pokal zmagovalca tekmovanja ISBO Pokala narodov.

Zaključni turnir, Eragny sur Oise/Pariz (Francija)

1. mesto - Slovenija (Jasmina Keber, Samo Lipušček, Robi Titovšek + Matjaž Šušteršič)

2. mesto - Nemčija

3. mesto - Švedska

3. mesto - Francija

Photo Vincent-Krieger 171015 183323

 

2014

Po zmagi na regionalnem turnirju, ki je potekal v Sloveniji, je slovenska reprezentanca v vlogi prvega nosilca zaključnega turnirja v Budimpešti osvojila končno 3. mesto. Slovenska ekipa v postavi Jasmina Keber, Matjaž Šušteršič in Robi Titovšek je v polfinalu izgubila proti kasnejšim zmagovalcem Švedom z rezultatom 2:4. Drugo mesto je na koncu osvojila Nemčija, ki je v drugem polfinalu premagala Madžarsko.

Zaključni turnir, Budimpešta (Madžarska)

1. mesto - Švedska

2. mesto - Nemčija

3. mesto - Slovenija (Jasmina Keber, Matjaž Šušteršič, Robi Titovšek)

3. mesto - Madžarska

kn013-04.jpeg

 

2013

Prvi zaključni turnir ISBO Nations Cup je bil v septembru 2013 odigran v portugalskem Guimaraesu. V odločilnem dvoboju je slovenska ekipa v postavi Jasmina Keber, Robi Titovšek in Matjaž Šušteršič s 4:2 premagala reprezentanco Nemčije. Tretje mesto sta si razdelili reprezentanci Francije in Portugalske.

Zaključni turnir, Guimaraes (Portugalska)

1. mesto - Slovenija (Jasmina Keber, Robi Titovšek, Matjaž Šušteršič)

2. mesto - Nemčija

3. mesto - Francija

3. mesto - Portugalska

ISBO Nations Cup Winners