Z izvedbo 7. državnega prvenstva, ki je zadnji oktobrski vikend v organizaciji ŠD Speed potekalo v Trbovljah, se letošnja speed badminton sezona nezadržno bliža koncu, zato je že moč podati prve ocene o naši uspešnosti.

Rezultatsko gledano lahko govorimo o še eni izjemno uspešni sezoni. Evropsko prvenstvo v Varšavi je postreglo z evropskim naslovom Jasmine Keber v članski in Rebeke Škerl v U-14 kategoriji ter še sedmimi srebrnimi in bronastimi kolajnami, turnirji ISBO Svetovne serije s številnimi zmagami v vseh kategorijah, zaključni turnir ISBO Nations Cup s končnim tretjim mestom slovenske reprezentance, svetovne lestvice pa z vodilnimi slovenskimi igralkami v U-14, U-18 in članski ženski kategoriji. Veseli predvsem napredek mladih igralk in igralcev, ki v svojih kategorijah praviloma krojijo vrh

V organizacijskem smislu je v letošnjem letu moč govoriti o padcu kvantitete ob hkratni rasti kvalitete. ISBO Speedminton Slovenian Open 2014 je po moji oceni še enkrat več moč šteti med najbolje organizirane turnirje najvišjega ranga, podobno lahko govorimo o Trbovlje Open in Radeče Open v konkurenci turnirjev nižjega ranga. Po več letih pa letos nismo izkoristili možnosti organizacije štirih turnirjev nižjega ranga, kar gre predvsem na račun zaostrenih ISBO standardov glede števila udeležencev, prekrivanju želenih datumov za izvedbo turnirjev v Bohinju in na Ptuju ter v manjši meri tudi zasedenosti stalne organizacijske ekipe. V prihodnji sezoni bo prišlo do večjih sprememb v rangiranju turnirjev, saj naj bi bilo število turnirjev ISBO Svetovne serije zmanjšano na zgolj pet, pri čemer pa zadeve na ravni ISBO še niso povsem definirane, zato bo Slovenian Open v sezoni 2015 zelo verjetno turnir za 500 točk.

Med ključnimi izzivi pa nam ostajata sodelovanje z mediji in promocija našega športa. Koraki na tem področju so majhni in naporni, a smo se tudi v letu 2014 dokaj redno pojavljali predvsem po lokalnih in regionalnih medijih, določeno število ljudi pa smo dosegli tudi s promocijami in predstavitvami. Glede na rezultate bi si na tem področju – ki je neposredno vezano tudi na rast števila igralcev – želeli hitrejšo rast, a je naraven razvoj stvari ob omejenih sredstvih pač težko prehitevati. Verjamem pa, da gremo v pravi smeri zdrave rasti, zato sem glede prihodnosti našega športa v Sloveniji optimističen.

Lep pozdrav!

mag. Matjaž Šušteršič

predsednik SBZS